از خدا خواهيم توفيق ادب            بي ادب محروم باشد از لطف رب

 

بي ادب تنها نه خود را داشت بد              بلكه آتش در همه آفاق زد

دسته ها : علمي

از خدا خواهيم توفيق ادب        بي ادب محروم باشد از لطف رب
بي ادب تنها نه خود را داشت بد                            بلكه آتش در همه آفاق زد

باتري سوختي چگونه كار مي كند؟

دو فرآيند در اين پروژه صورت گرفته است، ابتدا الكتروليز آب و تجزيه آن به اكسيژن و هيدروژن، و سپس تركيب مجدد اين گاز ها و توليد برق. ما به طور مجزا هر كدام را بررسي مي كنيم.

در مدل سازي زير باتري خورشيدي كه در درس گذشته ساختيد به نمايش گذاشته شده است. همانطور كه ملاحظه مي كنيد ابتدا باتري خورشيدي به باتري معمولي وصل مي شود و سپس باتري برداشته مي شود. پس از آن باتري خورشيدي به لامپ (مقاومت) وصل مي گردد.

 

 

الكتروليز آب

الكترودي كه به سر منفي باتري وصل مي شود داراي الكترون هايي است كه توسط باتري هل داده مي شوند. چهار تا از الكترون هاي داخل اين الكترود با چهار ملكول آب تركيب مي شوند. هر كدام از چهار مولكول آب يك اتم هيدروژن توليد مي كنند، و بدين ترتيب دو مولكول هيدروژن (H٢) شكل مي گيرد، و چهار يون منفي-OH نيز باقي مي ماند.

الكتروليز آب

گاز هيدروژن به صورت حباب در اطراف الكترود جمع مي شود، يون هاي منفي از الكترود منفي دور و رانده مي شوند.

در الكترود ديگر كه به قطب مثبت باتري وصل است، الكترون هاي مولكول آب جذب الكترود مي شوند. مولكول آب به دو قسمت، يعني يون مثبت هيدروژن و مولكول اكسيژن تقسيم مي شود. مولكول اكسيژن به صورت حباب در اطراف الكترود جمع شده و يون هيدروژن از الكترود مثبت دفع و رانده مي شود.

الكتروليز آب

يون هيدروژن مثبت با يون منفي-OH تركيب شده و ملكول آب تشكيل مي گردد.

نمونه اي از الكتروليز آب را در فيلم زير مشاهده مي كنيد. به نحوه بوجود آمدن حباب هاي گاز اكسيژن و هيدروژن در اطراف سيم هاي داخل آب توجه كنيد.

براي مشاهده فيلم كليك كنيد.

 

باتري خورشيدي

وقتي ما باتري را بر مي داريم، مولكول هاي هيدروژن كه به صورت حباب به الكترود چسبيده اند، به واسطه عامل فعال كننده (كاتاليزور) پلاتين، به دو قسمت تقسيم مي شوند و يون هيدروژن مثبت (+H) و الكترون ايجاد مي گردد.

باتري خورشيدي

در الكترود ديگر، مولكول اكسيژن كه به صورت حباب به سطح الكترود پلاتين چسبيده است، الكتروني از سطح فلز جذب مي كند، منفي مي شود، سپس با يون مثبت هيدروژن (محلول در آب) تركيب شده و مولكول آب تشكيل مي گردد.

باتري خورشيدي

الكترود اكسيژن به هر مولكول اكسيژن دو الكترون مي دهد. الكترود هيدروژن از هر مولكول هيدروژن دو الكترون دريافت مي كند. بدين ترتيب الكترون هاي الكترود هيدروژن توسط الكترود اكسيژن (كه مثبت است) جذب مي شود. الكترون ها در فلز خيلي راحت تر از آب حركت مي كنند، بنابراين جريان در سيم (و نه در آب) برقرار مي شود. در سيم، جريان مي تواند كار انجام دهد، مثل روشن كردن لامپ، يا حركت حركت عقربه آمپر سنج.

 

بازگشت

دسته ها : علمي
از خدا خواهيم توفيق ادب        بي ادب محروم باشد از لطف رب
بي ادب تنها نه خود را داشت بد                            بلكه آتش در همه آفاق زد

باتري دستي

اهداف

آشنايي با ابزارهاي اندازه گيري الكتريكي

آشنايي با فرايند توليد جريان

آشنايي با مفهوم اختلاف پتانسيل

آشنايي با عملكرد باتري ها

 

وسايل لازم

يك ميكرو آمپرمتر DC كه بتواند تا 100 ميكرو آمپر را بخواند.

يك سطح آلومينيومي و يك سطح مسي، كه هر كدام حدوداً در ابعاد دست شما باشند.

دو سيم الكتريكي سري كه هر دو در انتهايشان يك انبر سوسماري داشته باشند.

اختياري: ورودي ولت متر FET ( وسيله اي الكتريكي كه به عنوان كنترل كننده جريان متغير به كار مي رود. ) كه بتواند تا 2 ولت را اندازه بگيرد. يك قطعه چوبي يا يك سطح غير فلزي، سطوحي ساخته شده از سايز فلزات نظير سرب و روي ( فولاد گالوانيزه )

 

طرح درس
باتري دستي

وقتي شما دست هايتان را روي سطوح فلزي مي گذاريد شما و اين سطوح يك باتري تشكيل مي دهيد.

در اين درس آزمايشگاهي شما مي توانيد با ابزارهاي بسيار ساده، همراه دانش آموزان يك باتري ايجاد كنيد كه البته جريان ضعيفي را ايجاد مي كند.

هر دو سطح فلزي را روي يك قطعه چوب نصب كنيد يا آن ها را به يك سطح غير فلزي ببنديد ( اگر نخواستيد لزومي ندارد دو فلز را نصب كنيد، مي توانيد سيم ها را به شكلي كه در پايين توضيح داده مي شود وصل كنيد و سپس هر يك از سطوح فلزي را در دست بگيريد. )

اين وضعيت اين امكان را مي دهد كه بتوانيد به سادگي جاي سطوح فلزي را با هم عوض كنيد.

با استفاده از انبرهاي سوسماري، يكي از سطوح فلزي را به يكي از پايانه هاي آمپرمتر وصل كنيد و فلز ديگر را به پايانه ي ديگر. در اين مرحله مهم نيست كه كدام فلز به كدام پايانه متصل باشد.

 

شرح آزمايش:

از دانش آموزان بخواهيد هر دستشان را روي يك سطح فلزي بگذارند.باتري دستي

در اين مرحله، شما بايد تغييري در آمپرمتر مشاهده كنيد. اگر آمپرمتر جريان الكتريكي را نشان نداد، به سادگي محل اتصالات را جا به جا كنيد. سطح سربي را به پايانه اي وصل كنيد كه قبلاً آلومينيوم به آن متصل بود و برعكس. اگر هم چنان جرياني مشاهده نشد، اتصالات و سيم كشي ها را كنترل كنيد. اگر جرياني توليد نمي شود، سعي كنيد سطوح را با مداد پاك كن يا پشم تميز كنيد تا اكسيد روي فلزات از بين برود.

آزمايش بالا را با سطوحي كه به يك ولت متر متصل است تكرار كنيد. براي اين كه جريان خوانده شده دقيق باشد، شما به يك ورودي ولت متر نياز داريد.

از يك نفر بخواهيد تا يك دستش را روي سطح مسي بگذارد و از شخص ديگري نيز درخواست كنيد تا يك دستش را روي سطح آلومينيومي قرار دهد، به آن ها بگوييد دست هاي آزادشان را به هم بدهند.

 

شرح پديده:

وقتي شما به سطوح فلزي دست مي زنيد يك لايه بسيار نازك عرق كه روي دست شما وجود دارد، مانند اسيد باتري عمل كرده و با سطوح مسي و آلومينيومي واكنش نشان مي دهد. در يكي از اين واكنش ها، دست شما الكترون هاي حاوي بار منفي را از سطح مسي دور كرده و آن را مثبت مي كند. در واكنش ديگر، دست شما الكترون ها را از سطح آلومينيومي مي برد و باعث مي شود تا آلومينيوم بار منفي پيدا كند.

اين اختلاف در بارهاي ميان دو سطح فلزي عامل ايجاد حركت بارهاي الكتريكي يا جريان الكتريكي مي شود. از آن جا كه الكترون ها مي توانند آزادانه در فلز حركت كنند الكترون هاي اضافي روي سطح آلومينيوم از طريق آمپرمتر عبور كرده تا خود را به سطح مسي برسانند. ( در فلزات، بارهاي مثبت قادر به حركت نيستند. ) در بدن شما هم يون هاي مثبت و منفي متحرك هستند. الكترون هاي منفي از طريق دست شما كه روي مس است از بدنتان عبور كرده و به دستي كه روي آلومينيوم قرار دارد مي رسد. در همان زمان يون هاي مثبت در جهت مخالف در حركت هستند. تا زماني كه واكنش ها ادامه دارد، بارها در جريان هستند و آمپرمتر جريان كمي را نشان مي دهد.

بدن شما در برابر جريان مقاومت نشان مي دهد. بيشتر مقاومت مربوط به پوست شما مي شود. با خيس كردن پوستتان مي توانيد مقاومتتان را كاهش دهيد و جريان عبوري از آمپرمتر را بيفزاييد. اگر دو نفر دست هايشان را بگذارند مقاومت بيشتر از مقاومت يك نفر مي شود و جريان عبوري كاهش خواهد يافت.

اگر شما اتصال يكي از سيم ها را با آمپرمتر قطع كنيد، آلومينيوم بار منفي پيدا مي كند زيرا الكترون هاي انباشته شده روي آلومينيوم نمي توانند از اين فاصله بين سيم ها عبور كنند. از آن جا كه دست شما الكترون ها را از روي مس جدا مي كند، فلز بار مثبت خواهد يافت. اين بارهاي انباشته شده ولتاژي را ايجاد مي كنند كه اگر ولت متر را با ميكرو آمپرمتر جايگزين كنيد، قابل اندازه گيري خواهند بود.

بيشتر باتري ها از دو فلز متفاوت و يك محلول الكتروليت تشكيل مي شوند كه اين محلول بارهاي انباشته و در نتيجه يك ولتاژ را ايجاد مي كند. ( در اين آزمايش، عرق دستتان نقش يك محلول الكتروليت را دارد. ) وقتي پايانه هاي باتري به يك سيم متصل مي شوند، اين ولتاژ يك جريان توليد مي كند.

شما مي توانيد براي ايجاد جريان در مدارتان از جفت فلزهاي متفاوت استفاده كنيد. موفقيت شما در انجام آزمايش هنگام استفاده از انواع مختلف فلزات، بستگي به پتانسيل الكتريكي فلزات دارد، يعني ميزان توانايي آن ها در به دست آوردن و از دست دادن بارهاي الكتريكي. فلزات مختلفي را امتحان كنيد تا ببينيد كدام يك بيشترين جريان را نشان خواهد داد. جدول سري نيروي محركه الكتريكي فلزات ( كه در هر كتاب درسي شيمي پيدا مي شود. ) پتانسيل الكتريكي همه فلزات را نشان مي دهد و به شما اين امكان را مي دهد تا پيش بيني كنيد كدام فلزات براي ساخت يك باتري دستي به خوبي عمل خواهند كرد.

گاهي مي توانيد با دو سطح فلزي كه يكسان هم هستند، جريان توليد كنيد. هر فلز در سطح اش پوشش اندكي از اكسيدها، نمك ها و روغن ها را دارد. اين پوشش ها تغييرات ناچيزي در سطح فلزات ايجاد مي كنند كه مي تواند ايجاد يك جريان الكتريكي كند. احساس ناخوشايند ناشي از برخورد دندانه هاي چنگال با براده هاي فلزات، فرآيند روكش دادن ( آبكاري ) فلزات، آندهاي خورد شده اي كه براي حفاظت از بدنه كشتي ها و پل هاي آهني به كار مي رود، مجموعه دي الكتريك هايي است كه براي جلوگيري از خراب شدن لوله كشي هاي آهني و مسي مورد استفاده قرار مي گيرد، همگي نمونه هايي از انتقال بار در فلزات مي باشند.

دسته ها : علمي
از خدا خواهيم توفيق ادب        بي ادب محروم باشد از لطف رب
بي ادب تنها نه خود را داشت بد                            بلكه آتش در همه آفاق زد
تازه هاي پژوهش

پديد آورنده : نامشخص ، صفحه 120

خانه و خانه داري / تازه ها

داروي ضد ميگرن در كشور توليد شد

مدير واحد علمي شركت داروسازي «پورسينا» از توليد جديدترين داروي ضد ميگرن در كشور خبر داد.

داروي «سوماتريپتان پي اس ـ 50» براي بيماراني كه به مسكّن هايي از قبيل استامينوفن، آسپرين و ايپوپروفن پاسخ نمي دهند، مورد استفاده قرار گرفته و در كاهش تعداد دفعات و شدت حملات ميگرني بسيار مؤثر است.

اين دارو كه از پرفروش ترين داروهاي جهان است، با انجام آزمايش هاي مقايسه اي دارويي توليد شده و با معتبرترين نمونه خارجي مطابقت مي كند.

علاوه بر صرفه جويي ارزي با ساخت اين دارو در كشور، افراد مبتلا به ميگرن مي توانند به راحتي از آن استفاده كنند.

بيماري ميگرن در زنان چندين برابر مردان است و در حال حاضر در ايران تبديل به يكي از معضلات خانواده ها شده است.

يادگيري رياضي آسان مي شود

يك مبتكر بروجردي وسيله اي آموزشي و سرگرم كننده به منظور يادگيري هر چه بيشتر درس رياضي ابداع كرده است.

«فتح اللّه شريفي» مبتكر اين وسيله آموزشي كه ظرف مدت يك ماه آن را تهيه كرده است گفت: در اين وسيله بازي كه به طريق بازي مار و پله انجام مي شود، مفاهيم درس رياضي در دوره ابتدايي از جمله مفاهيم عدد، چهار عمل اصلي رياضيات، مساحت و محيط اَشكال هندسي، قوانين مربوط به خط، پاره خط، نيمساز و چگونگي درجه بندي زاويه ها با استفاده از مهره هاي رنگي و يك عدد تاس بازي به دانش آموزان آموزش داده مي شود.

وي افزود: اين وسيله با همكاري و استفاده از نظريات چندين روان شناس در كشور طراحي شده كه يادگيري درس رياضيات را براي دانش آموزان آسان تر خواهد كرد. اين وسيله آموزشي پس از تأييد در وزارت آموزش و پرورش در مركز ثبت اختراعات كشور ثبت شده است.

زنان دوقلو زودتر يائسه مي شوند

پژوهشگران معتقدند احتمال يائسگي زودرس در زنان دوقلو چهار برابر ساير زنان است.

كارشناسان اميدوارند علت مولكولي تفاوت هاي دوقلو را بيابند. يائسگي زودرس در دوقلوهاي همسان در فرآيند تقسيم جنين رخ مي دهد.

يك درصد زنان در كل جمعيت جهان تا 40 سالگي يائسه مي شوند اما اين رقم در مورد دوقلوها 5 درصد است. تا 45 سالگي بيش از 15 درصد دوقلوها يائسه مي شوند؛ اين ميزان در مورد كل جمعيت زنان 5 درصد است.

از آنجا كه ميزان يائسگي زودرس در بين دوقلوهاي همسان و غير همسان مشابه است محققان علت آن را ناشي از عوامل ژنتيكي نمي دانند.

افزايش مرده زايي

با مصرف زياد قهوه در دوران بارداري

محققان دانماركي اعلام كردند كه مصرف روزانه هشت فنجان قهوه يا بيشتر در دوران بارداري خطر سقط جنين خود به خود و يا مرده زايي در زنان باردار را افزايش مي دهد.

محققان دريافته اند كه مرده زايي در ميان زنان بارداري كه زياد قهوه مي نوشند نسبت به زنان بارداري كه عادت به نوشيدن قهوه ندارند به مراتب بيشتر است.

اين تحقيقات كه توسط يك پزشك دانماركي و دستيارانش صورت گرفته نشان مي دهد كه مصرف زياد قهوه احتمال مرده زايي را در دوران حاملگي تا 59 درصد افزايش مي دهد.

همچنين در زنان بارداري كه روزانه بين 4 تا 7 فنجان قهوه مي نوشند احتمال مرده زايي 33 درصد افزايش مي يابد. در بسياري از مطالعات مشخص شده است نوشيدن قهوه اثرات نامطلوبي براي بارداري دارد. مكانيسم هاي فيزيولوژيكي خاصي وجود دارد كه از طريق آنها كافئين موجود در قهوه ممكن است به جنين آسيب برساند.

واكسن جديد سرطان رحم كشف شد

پزشكان مراكز تحقيقاتي اروپا در كاري مشترك موفق به كشف واكسن جديد جلوگيري از سرطان رحم شدند.

اين واكسن كه «گارداسيل» نام دارد مي تواند از سنين نوجواني تا بلوغ به زنان و هم مردان تزريق شود. اين واكسن تا پنج سال بدن را در برابر ويروس ايجاد اين سرطان ايمن مي سازد.

سرطان رحم در بسياري از كشورهاي جهان از بيماري هاي رايج و خطرناك زنان است كه سالانه دهها هزار نفر به آن مبتلا مي شوند و بيش از 30 درصد از آنها فوت مي كنند.

مصرف داروهاي ضد صرع در دوران بارداري

خطرناك است

مصرف داروهاي ضد افسردگي و ضد صرع در حاملگي مي تواند منجر به بروز بدشكلي هاي جمجمه در جنين شده و ناهنجاري «كرانيوستوزيس» را افزايش دهد.

جمجمه پنج استخوان ظريف دارد كه در محل هايي موسوم به «سوچور» به هم متصل مي شوند. زمان تولد نوزاد، استخوان هاي جمجمه به طور كامل به هم متصل نيستند. به اين ترتيب فضاي كافي براي رشد و نمو مغز و سر كودك فراهم مي شود. بعد از دو سالگي اين درزهاي استخواني جوش مي خورند.

هنگامي كه اين درزهاي استخواني زودتر از موعد جوش بخورد شكل جمجمه از حالت طبيعي خارج مي شود و بدشكلي موسوم به «كرانيوستوزيس» ايجاد مي شود.

زمان شروع اين اختلال از دوران جنيني است ولي در زمان تولد و يا بعد از آن خود را نشان مي دهد. مصرف داروهاي ضد صرع توسط مادران تا هفت برابر اين خطر را در جنين افزايش مي دهد. مصرف داروهاي ضد افسردگي در سه ماهه اول حاملگي نيز باعث ايجاد چنين اختلالي در جنين مي شود.

شيردهي زنان براي سلامتي آنان مفيد است

محققان دريافته اند تغذيه كودك با شير سينه مادر خطر ابتلا به ديابت نوع دو را براي مادر 15 درصد كاهش مي دهد و اگر اين تغذيه بيش از يك سال ادامه يابد خطر ابتلا در مادر بيش از اين مقدار كاهش مي يابد.

اين محققان دانشگاه هاروارد همچنين اعلام كرده اند زناني كه براي جلوگيري از ترشح شير سينه دارو مصرف مي كنند بيشتر با خطر ابتلا به ديابت نوع دوم مواجه هستند.

پزشكان اين دانشگاه گفتند پيش از اين گمان مي كردند شير مادر فقط براي كودكان مفيد است در حالي كه دريافته اند شيردهي براي خودِ مادرها هم خوب است. زني كه فرزندش را شير مي دهد براي توليد شير بايد روزانه 500 كالري انرژي مصرف كند كه معادل 6 تا 8 كيلومتر دويدن است.

شيمي درماني

به قدرت باروري اغلب زنان آسيب نمي رساند

بر اساس تحقيقات انجام شده تنها 15 درصد زنان قدرت باروري خود را متعاقب شيمي درماني از دست مي دهند و سايرين مي توانند پس از اتمام دوره درمان صاحب فرزند شوند.

نوع ماده اي كه در شيمي درماني استفاده مي شود با يائسگي زودرس متعاقب آن ارتباط زيادي دارد اما در نهايت مي توان اميدوار بود پس از گذشت دوره اي، فرد قدرت باروري خود را مانند سابق باز يابد.

محققان معتقدند كه نبايد تنها به علت از دست رفتن توانايي باروري زنان از انجام شيمي درماني در آنان خودداري كرد و به هورمون درماني پرداخت زيرا آمار بيانگر اين نكته است كه روش مزبور چندين برابر بيش از شيمي درماني موجب قطع قاعدگي زنان و نازايي آنها مي شود.

زنان چاق در معرض ابتلا به سنگ كليه

چاقي و اضافه وزن سبب افزايش خطر ابتلا به سنگ كليه مي شود. طبق تحقيقات انجام گرفته، بافت چربي توانايي بدن را براي پاسخگويي در برابر انسولين كاهش مي دهد و اين امر سبب آماده شدن بدن براي ابتلا به سنگ هاي كليوي مي شود.

پژوهشگران معتقدند زنان به طور طبيعي 50 درصد كمتر از مردان در معرض خطر ابتلا به سنگ كليه هستند ولي در زنان چاق اين موضوع بر عكس است آنان در معرض اين بيماري قرار دارند.

كودكان باهوش بيشتر عمر مي كنند

بررسي هاي پژوهشگران آمريكايي نشان مي دهد كودكاني كه از ضريب هوشي بالايي برخوردارند بيشتر از ديگران عمر مي كنند.

در اين پژوهش كه از سوي يك پژوهشگر آمريكايي بر روي افراد مسني كه در دوره كودكي از ميزان هوشي بالايي برخوردار بوده اند انجام شده، نشان مي دهد افرادي كه از معدل هوشي 163 درجه برخوردارند طول عمر بيشتري نسبت به سايرين دارند، البته افرادي با اين ميزان هوشي بسيار كم هستند. به رغم اينكه هنوز ارتباط بين ضريب هوشي و طول عمر مشخص نيست، اما درآمد و وضعيت اجتماعي افراد نيز در اين امر بي تأثير نيست.

پژوهش هاي مشابهي كه اخيرا روي آمريكايي ها با سطح هوشي يكسان با سطح اختلاف بالاي درآمد خانوادگي انجام شده نشان مي دهد كه ضريب هوشي افراد با مشكلات بهداشتي، اوضاع اقتصادي و اجتماعي ارتباط دارد.

عصباني شدن بهتر از ترسيدن است

در شرايط پر اضطراب و پر تنش زندگي، داشتن يك چهره عصباني بهتر از چهره وحشت زده و هراسان است.

مطالعات اخير نشان مي دهد افرادي كه در موقعيت هاي پر تنش زندگي عصبانيت بر آنها غلبه مي كند كمتر از افرادي كه در اين شرايط وحشت زده مي شوند به بيماري هايي همچون فشار خون بالا كه از عواقب جانبي استرس است، دچار مي شوند.

مصرف كيوي قرمز انسان را

در مقابل بيماري هاي قلب و سرطان محافظت مي كند

محققان مي گويند كيوي قرمزرنگ حاوي مقادير زيادي مواد آنتي اكسيدان است و مي تواند انسان را در مقابل بيماري هاي قلب و عروق و سرطان محافظت كند.

گروهي از محققان ايتاليايي مي گويند نوعي كيوي كه به تازگي پرورش داده شده قرمزرنگ و حاوي مقادير زيادي «انتوسيانين» است كه خواص ضد اكسيدان بسيار قوي دارد.

به گفته محققان به طور كلي كيوي از جمله ميوه هاي مورد علاقه بسياري از مردم است كه مقادير زيادي از مواد مغذي را در خود جاي داده است. وجود مواد آنتي اكسيدان از آسيب سلول ها و بروز سرطان ها جلوگيري مي كند. همه انواع كيوي داراي مواد آنتي اكسيدان هستند.

مصرف سبزي

مسموميت و فشار خون حاملگي را كاهش مي دهد

بر اساس مطالعات انجام شده، استفاده مداوم زنان باردار از ميوه سبزي، احتمال ابتلاي آنها به مسموميت و فشار خون حاملگي را كاهش مي دهد. فشار خون بالاي زنان باردار ضمن ايجاد مسموميت حاملگي (پره اكلامپسي) خطراتي همچون سقط جنين را نيز به همراه دارد.

ابتلا به سرطان بر اثر زياد رنگ كردن موي سر

رنگ كردن بي رويه موها موجب افزايش خطر ابتلا به سرطان مي شود و اين مسئله در بين بانوان بيشتر ديده مي شود.

بر اساس يافته هاي پژوهشگران بين مواد رنگ مو و ابتلا به سرطان مثانه ارتباط وجود دارد. بر اساس اين تحقيقات ثابت شده است «آريل آمين» كه جزء اصلي تشكيل دهنده مواد رنگ مو است، مي تواند سرطان زا باشد.

زناني كه يك بار در ماه موهاي خود را رنگ مي كنند پس از يك سال، دو برابر بيشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان مثانه قرار مي گيرند. بنابراين پس از 15 سال خطر ابتلا به اين بيماري بيش از 30 برابر نسبت به ديگران افزايش مي يابد.

داغ كردن مكرر روغن فشار خون مي آورد

تحقيقات نشان مي دهد تعداد دفعاتي كه از روغن هاي مخصوص آشپزي استفاده مي شود مي تواند بر سلامت بدن تأثير بگذارد.

محققان دريافته اند كساني كه در تهيه غذا از روغن هايي استفاده مي كنند كه چندين بار مصرف شده است بيشتر از كساني كه روغن تازه به كار مي برند ازدياد فشار خون پيدا مي كنند.

اين محققان دريافتند كساني كه در تهيه غذا از روغن گل آفتاب گردان استفاده مي كنند با افزايش خطر ازدياد فشار خون روبه رو هستند در حالي كه روغن زيتون از بروز فشار خون جلوگيري مي كند.

پزشكان توصيه مي كنند كه در تهيه غذا تا حد امكان از روغن زيتون استفاده شود و هر نوع روغني بعد از دو يا سه بار مصرف دور ريخته شود. اگر چه روغن زيتون عموما ماده سالمي محسوب مي شود و ديرتر از ساير روغن ها فاسد مي شود اما نتايج مطالعه نشان مي دهد حتي داغ كردن مكرر روغن زيتون هم باعث از بين رفتن آثار سلامت بخش اين ماده غذايي مي شود.

نخستين ماشين لباسشويي بدون آب ساخته شد

دانشجويان دانشگاه ملي «سنگاپور» براي نخستين بار موفق به طراحي و ساخت يك ماشين لباسشويي شدند كه بدون استفاده از آب كار مي كند.

دانشجويان طراح و سازنده اين ماشين لباسشويي اعلام كردند كه يكي از مهم ترين نكات ويژه آن پاك شدن لكه ها از لباس ها در مدت تنها چند دقيقه است.

به گفته آنان در ساخت اين ماشين لباسشويي ويژه از يون هاي منفي، هواي فشرده و دئودورانت هايي جهت تميز شدن هر چه بيشتر لباس ها استفاده شده است.

اين دانشجويان اعلام كردند كه در صدد بودند تا با استفاده از هواي فشرده چنين ماشين لباسشويي اي بسازند. ويژگي اين دستگاه خاصيت باكتري زدايي آن است.

واكسن جديد ذات الريه توليد شد

محققان كانادايي موفق به ساخت واكسن جديد ذات الريه از نوع «استرپتوكوكي» شدند.

به گفته پژوهشگران اين واكسن ابتلاي كودكان زير دو سال را تا 80 درصد و افراد بالاي 60 سال را تا 60 درصد به انواع مختلف اين بيماري كاهش مي دهد. همچنين اين واكسن مي تواند به كاهش مرگ و مير ناشي از آنفلوانزا نيز كمك كند.

«ذات الريه استرپتوكوكي» نوعي عفونت باكتريايي است كه علت اصلي گوش درد، ذات الريه و مننژيت است.

مصرف ماهي مانع بازگشت سرطان است

تحقيقات انجام گرفته بر روي خواص گوشت و روغن هاي ماهي نشان مي دهد كه مصرف اين مواد غذايي عامل مهمي در پيشگيري از ابتلا، تسريع در درمان و همچنين ممانعت از بازگشت سرطان در افراد مبتلا به اين بيماري است.

هم اكنون سرطان بعد از بيماري هاي قلبي و عروقي و حوادث رتبه سوم عامل مرگ و مير در كشور است و اصلاح رژيم غذايي بعد از كنترل دخانيات، دومين عامل كنترل سرطان است.

زعفران ضد افسردگي است

طبق تحقيقات انجام شده اثر ضد افسردگي زعفران در حد داروهاي «ايمي پرامين» و «فلوكستين» مورد استفاده در درمان بيماري افسردگي است.

اثر ضد افسردگي زعفران يكي از فوايد بسيار اين گياه در درمان بيماري ها است. گياه زعفران به عنوان شادي آور، آرامبخش، خواب آور و توانبخش قلب در طب سنتي مطرح است.

برنج ضد آلرژي توليد شد

محققان ژاپني برنج تازه اي توليد كرده اند كه مي تواند مانع از بروز عوارضي مانند تب، عطسه، سرفه و ديگر ناراحتي هاي ناشي از آلرژي شود.

به اعتقاد آنان از اين برنج مي توان براي تكميل روش هاي مؤثرتر و كم عذاب تري براي درمان حساسيت افراد به انواع مواد آلرژي زا استفاده كرد.

در حال حاضر براي درمان حساسيت از تزريق هاي مكرر استفاده مي شود، اما اشكال اين روش علاوه بر دردناك بودن تزريق ها در آن است كه در موارد نادري مي تواند موجب بروز شوك هاي شديد در افراد شود و آنها را از پاي در آورد.

كلم از بروز سرطان ريه پيشگيري مي كند

خوردن سبزيجات از دسته كلم ها، مي تواند خطر ابتلا به سرطان ريه را در كساني كه زمينه هاي ژنتيكي مستعدي براي ابتلا به اين بيماري دارند كاهش دهد.

خوردن انواع كلم حتي يك بار در هفته 72 درصد احتمال ابتلا به سرطان ريه را كاهش مي دهد.

بيش از 70 درصد افراد در ژنوتيپ خود دو گونه غير فعال از ژن هاي مولد سرطان ريه دارند. اين دو ژن به طور طبيعي بدن را از سم هاي خاصي محافظت مي كند.

سبزيجاتي مانند انواع كلم سرشار از ماده «ايزوتيوسيانيت» است و به طور طبيعي با آنزيم هايي كه اين دو ژن مي سازند باعث پيشگيري از ابتلا به سرطان ريه مي شود.

دسته ها : علمي

از خدا خواهيم توفيق ادب        بي ادب محروم باشد از لطف رب

بي ادب تنها نه خود را داشت بد           بلكه آتش در همه آفاق زد

روش جلوگيري از كتك خوردن توسط شوهر

زني با سر و صورت كبود و زخمي سراغ مشاور دكتر روانشناس ميره.

دكتر مي پرسه: چه اتفاقي افتاده؟

خانم در جواب ميگه: دكتر، ديگه نمي دونم چكار كنم. هر وقت شوهرم مياد خونه، منو زير مشت و لگد له مي كنه.

دكتر گفت: خب دواي دردت پيش منه: هر وقت شوهرت اومد خونه، يه فنجون چاي سبز بردار و شروع كن به قرقره كردن و اين كار رو ادامه بده.

دو هفته بعد،اون خانم با ظاهري سالم و سرزنده پيش دكتر برگشت.

خانم گفت: دكتر، پيشنهادتون فوق العاده بود. هر بار شوهرم اومد خونه، من شروع كردم به قرقره كردن چاي و شوهرم ديگه به من كاري نداشت.

دكتر گفت: ميبيني اگه جلوي زبونت رو بگيري خيلي چيزا حل ميشن!!

 

منبع : ايران ناز

دسته ها : علمي

از خدا خواهيم توفيق ادب          بي ادب محروم باشد از لطف رب

بي ادب تنها نه خود را داشت بد       بلكه آتش در همه آفاق زد

با همسايگان چگونه رفتار نمائيم؟

منابع مقاله:

مجله مكتب اسلام، شماره 4 (سال 84)، فرج اللهي، فرج الله؛

آداب معاشرت(18)

همسايه خوب بودن و رفتار خوب داشتن با همسايه، مايه افزايش روزي است.(امام صادق عليه السلام )

ارزش داشتن همسايه خوب و بي آزار بر كسي پوشيده نبوده و نمي توان آن را انكار كرد چرا كه از يك طرف بناي آفرينش انسان بر اساس زندگي جمعي از سوي پروردگار عالم نهاده شده است كه انسانها بدون استثناء، از مدد و ياري يكديگر هيچ وقت بي نياز نبوده و بدون همكاري همنوعان خود ادامه زندگي برايشان ميسّر نيست. و از طرف ديگر لازمه زندگي جمعي در كنار هم بودن است. لذا جامعه اي كه از افراد انسانها تشكيل مي شود، بايد در كنار هم باشند تا بر مشكلات زندگي پيروز شوند و معني در كنار هم بودن همان همسايگي است كه از همسايه هاي دور و نزديك تشكيل مي گردد.

در زندگي اجتماعي، همسايه مهم تر از فاميل انسان است، چرا كه ممكن است فاميل و بستگان در كنار انسان نباشند ولي همسايه (چنانكه از لفظ آن پيداست)، هميشه در كنار انسان و در سايه يكديگر ادامه حيات داده و در غم و شادي همديگر شريك هستند و لحظه لحظه شب و روز، امكانِ دسترسي به همسايه وجود دارد و اين چيزي است كه همگي آن را لمس كرده ايم.

احترام همسايه از ديدگاه قرآن

آفريننده بي همتا و يگانه خالق هستي كه خود؛ انسان را يك موجود جمعي آفريد، پس از سفارش انسانها به توحيد و يگانگي خود و احترام به والدين و فاميل و ايتام و مساكين و فقراء، در مورد همسايه مي فرمايد:

«...همچنين به همسايه هاي دور و نزديك نيكي كرده و احترام نماييد....»(1).

گرچه در معني «قُربي» و «جُنُب» اقوال مفسّران مختلف است، ولي به گفته مرحوم علاّمه طباطبائي(ره)، منظور از «والجار ذي القربي»، همسايه هاي نزديك؛ و از «جارالجنب»، همسايه هاي دور مي باشد، چرا كه خداوند متعال صراحتا هر دو را بيان كرده است.

همسايگان از ديدگاه احاديث

همسايگان بايد از حال و روز همديگر باخبر باشند و بدانند آيا همسايه آنها چه مشكلي دارد، آيا مي تواند به آساني امرار معاش نمايد و يا مشكل خاص ديگري دارد كه ممكن است به دست همسايه حل شود؟ انسان بايد توجه داشته باشد كه ممكن است همسايه اي شب را گرسنه به صبح برساند، چرا كه تنها واجبات از قبيل خمس و زكات و... نيست كه انسان در برابر آن خود را موظّف بداند، بلكه وظائف ديگري هم دارد كه از جمله آنها وظيفه اي است كه نسبت به همسايه ها دارد. در حديثي مي خوانيم:

«به پيامبر صلي الله عليه و آله عرض كردند يا رسول اللّه آيا در مال و دارائي انسان غير از زكات حق ديگري هم هست؟ فرمود: بلي، نيكي به فاميل وقتي پشت كند(قطع رحم كند)، نيكي به همسايه مسلمان. پس هركس شب را با شكم سير بخوابد درحالي كه همسايه مسلمانش گرسنه سر به بالش بگذارد به من ايمان نياورده است. سپس فرمود: جبرئيل پيوسته مرا نسبت به همسايگان توصيه مي كرد به طوري كه گمان بردم براي آنها ارث مقرر خواهد كرد»(2).

پس همسايه در قبال همسايه مسلمانش پيش خدا مسئول است و اگر برايش ممكن است، بايد مشكل همسايه را حل كند و الاّ خداوند او را پيش از قيامت در دنيا هم مجازات خواهد كرد.

شخصي به نام «كاهلي» مي گويد: از امام صادق عليه السلام شنيدم كه فرمود:

چون «بنيامين» فرزند يعقوب، از كنار او رفت، فرياد كشيد: خدايا به من رحم نمي كني؟ فرزندانم را بردي و چشمم را گرفتي؟ خداي تبارك و تعالي به او وحي كرد اگر من آنها را ميرانده باشم، زنده شان مي كنم تا آنها را به تو برسانم ولي يادت مي آيد آن گوسفندي را كه سر بريدي و بريان كردي، خوردي و فلان و فلان در همسايگي تو بودند و روزه داشتند و چيزي از آن به آنها ندادي؟»(3).

از اين حديث مي فهميم بيش از آن كه ما فكر مي كنيم، در قبال همسايه وظيفه داريم.

در اهميت نيكي و احترام به همسايه همين بس كه اميرمؤمنان علي عليه السلام در وصيّت خود فرمود:

«اللّه اللّه في جِيرانكُم فانَّهُم وَصيَّةُ نبيُّكُم، ما زالَ يُوصي بِهم حتّي ظَنَنّا أنّه سَيُوَرِّثُهُم...».

«درباره همسايگان از خدا بترسيد كه آنان سفارش شده پيغمبرتان هستند، همواره درباره ايشان سفارش مي فرمود تا گمان كرديم براي آنها(از همسايه) ميراث قرار مي دهد(در مالشان سهمي تعيين مي فرمايد)(4).

در حديث ديگري در اهميت همسايه مي خوانيم:

پيامبر صلي الله عليه و آله در عهدنامه اي كه ميان مهاجرين و انصار و هركس به آنها بپيوندد نوشت:

«1. همسايه مانند خود انسان است نه زيانمند شود و نه گناه بورزد. 2.احترام همسايه مانند احترام مادر است، بايد نسبت به همسايه هم چنين باشد»(5)

و از اينجاست كه هركس بخواهد خانه اي خريداري نمايد، پيش از هرچيز از همسايه هاي آن خانه پرس و جو مي كند كه مبادا در همسايگيِ يك همسايه ناباب قرار گيرد، چرا كه همسايه بد كمر انسان را مي شكند چنانكه در حديثي مي خوانيم:

امام باقر عليه السلام مي فرمايد: «مِن القواصِمِ الفواقر الّتي تقصِمُ الظّهْرَ جارُ السُّوء إنْ راي حسنةً أخفاها و إن راي سيّئَةً أفشاها»(6).

«از بلاهاي شكننده كه كمر را مي شكند، همسايه بد است، اگر خوبي از تو ببيند، آن را نهان سازد و اگر بدكرداري بيند، فاش سازد».

اما در مقابل، اگر همسايه خوب باشد، علاوه بر فوايدي كه براي انسان دارد، حداقلّ آزارش به همسايه نمي رسد، در اين زمينه امام صادق عليه السلام مي فرمايد:

«المُؤمنُ مَن آمنَ جارُهُ بوائقِه»(7). «مؤمن كسي است كه همسايه اش از ستم و دغلكاري او در امان باشد».

باز حديثي ديگر از پيامبر گرامي اسلام صلي الله عليه و آله : در باره اهميت همسايه و نقش آن در زندگي جمعي انسانها، كه فرمود:

«مَن كانَ يؤْمِنُ بِاللّهِ وَ اليومِ الآخر فَليَحسنْ إلي جارِه»(8).

كسي كه ايمان به خدا و روز رستاخيز دارد، بايد به همسايگان خود نيكي كند».

همچنين امام صادق عليه السلام مي فرمايد:

«حُسن الجوارِ يزيدُ فِي الرِّزق»(9). «همسايه خوب بودن و رفتار خوب داشتن با همسايه مايه افزايش روزي است».

همسايه كيست؟

چنانكه از آيه شريفه هم استفاده مي شود، منظور از همسايه كساني هستند كه در اطراف خانه انسان، خانه داشته باشند و شبانه روز در هر لحظه و ساعت اگر بخواهند، بتوانند همديگر را ببينند و مشكلات خود را در ميان بگذارند اما آيا حد و حدودي هم بيان شده يانه؟ به بيانات پيشوايان معصوم عليهم السلام خود كه آنها تفسير كننده واقعي كلام خدا و خودشان سمبل همسايه خوب و نشان دهنده رفتار درست با همسايگان بودند، مراجعه مي نماييم تا حدود آن را روشن سازند:

در احاديث آمده است تا چهل خانه از هر چهار طرفِ خانه انسان همسايه محسوب مي شود.

از امام صادق عليه السلام سؤال شد حدود همسايگي چقدر است؟ فرمود: چهل خانه از هر چهار طرف. «ما حدُّ الجار؟ قال: أربعينَ دارا من كُلِّ جانبٍ»(10).

همچنين فرمود: «كُلِّ أربعينَ دارا جيرانٌ مِن بين يديه و مِن خلفه و عن يمينه و عن شماله». همه چهل خانه از جلو و پشت و راست و چپ، همسايه محسوب مي شود»(11).

اگر چهل خانه از هر چهار طرف حساب كنيم تقريبا تمامي يك شهر كوچك را در برمي گيرد (چون اگر خانه هر انساني را مركز دايره اي فرض كنيم كه شعاع آن از هر طرف چهل خانه باشد، با يك محاسبه ساده درباره مساحت چنين دايره اي روشن مي شود كه مجموع خانه هاي اطراف آن را تقريبا پنج هزار خانه تشكيل مي دهد كه مسلما شهرهاي كوچك بيش از آن خانه ندارند)(12).

اما آيا همسايه خوب و بد كيست؟ انشاء اللّه در شماره آينده.

ادامه دارد


1. «...والجارِ ذِي القُرْبي وَ الجارِ الجُنُبِ...».(سوره نساء، آيه 36).

2. بحارالأنوار، ج74، ص 151، ح8.

3. اصول كافي، ج4،(دوجلدي)، ص 498.

4. نهج البلاغه فيض الإسلام، ص 977، وصيّت 47.

5. «انّ رسول اللّه كتب بين المهاجرين ء و الأنصار و مَن لحقَ بهم من أهلِ يثربَ انّ الجار كالنّفس، غير مُضارٍّ و لا آثم و حرمة الجار كحرمةِ اُمّه». (اصول كافي، ج4(دوجلدي)، ص 498).

6. همان، ص 501.

7. همان، ص 500.

8. تفسير نمونه به نقل از تفسير المنار، ج5، ص 92، ط بيروت.

9. بحار، ج74، ص 153.

10. بحارالأنوار، ج74، ص 151.

11. تفسير نورالثقلين، ج1، ص 480 - اصول كافي، ج4(دوجلدي)، ص 501، باب حد الجوار، ح1.

12. تفسير نمونه، ج3، ص 380، ذيل آيه 36 سوره نساء.

دسته ها : علمي
X